Ett trattdiagram är en typ av diagram som vanligtvis används för att visa data som minskar successivt genom olika steg. Den är formad som en tratt, med en bred topp som smalnar av till botten. Trattdiagram används vanligtvis för att illustrera omvandlingsfrekvenser eller de minskande kvantiteterna i en process, till exempel försäljningstrattar, marknadsföringstrattar, användarkonverteringskanaler och mer.
Komponenter i ett trattdiagram
Top Wide Section: Representerar startpunkten för processen, vanligtvis anger den största kvantiteten.
Mittsektioner: Visa förändringarna i data i varje steg.
Botten smal sektion: Representerar slutpunkten för processen, vanligtvis anger den minsta kvantiteten.
Applikationsscenarier
Försäljningstratt: Visar antalet potentiella kunder i varje steg från första kontakt till slutligt köp. Genom att analysera konverteringsfrekvenser i varje steg kan företag identifiera flaskhalsar i försäljningsprocessen och göra nödvändiga optimeringar.
Marknadstratt: Spårar och analyserar potentiella kunders resa från att klicka på en annons till att konvertera till betalande kunder. Detta hjälper marknadsförare att utvärdera effektiviteten av sina kampanjer och justera strategier för att förbättra omvandlingsfrekvensen.
Användarkonverteringstratt: Visar omvandlingsprocessen för användare från registrering till slutförande av en nyckelåtgärd (som köp eller prenumeration). Att analysera användarbeteendedata hjälper till att optimera användarupplevelsen och öka retentions- och omvandlingsfrekvenserna.
Rekryteringsprocess: Visar antalet kandidater i varje steg från mottagande av CV till slutlig anställning. Detta hjälper HR-avdelningar att utvärdera effektiviteten hos rekryteringskanaler och effektiviteten i rekryteringsprocessen.
Utbildning och träning: Analyserar omvandlingsfrekvensen för studenter från registrering till kursavslutning. Detta hjälper utbildningsinstitutioner att förstå attraktionskraften hos sina kurser och elevernas framsteg, vilket gör att de kan optimera kursdesign och undervisningsmetoder.